Tänk på arbetstillstånd vid utlandsrekryteringar

Ibland kan den arbetskraft vi söker befinna sig på längre håll. Det kan till och med hända att den finns utanför EU:s gränser. Att anställa en person som inte är från samma land kan vara mycket berikande men det krävs att du har alla papper som behövs.

All administration som krävs när du anställer någon från utlandet kan vara ganska tröttande för en arbetsgivare. Därför kan det vara klokt att ta hjälp av en advokat som fixar allt åt dig. Novum är din advokatbyrå i Örebro som kan allt om arbetstillstånd och utlandsrekryteringar och vad som gäller rent juridiskt.

Arbetstillstånd för icke EU-medborgare

Inom EU kan folk åka och jobba som de vill utan att det krävs arbetstillstånd. Men så fort den anställde kommer utanför EU måste du som arbetsgivare enligt lag rapportera det till Skatteverket och ha ett arbetstillstånd. Detsamma gäller för en svensk som åker utanför EU och vill jobba utomlands. Detta är för att EU har ett särskilt avtal för alla som bor inom EES att ha den friheten att arbeta var de vill. Ett arbetstillstånd visar att en viss person som kommer från utlandet lagligt vistas i landet och kan klara uppehåll själv. Personen ska ha ett samordningsnummer eller ett personnummer så personen kan betala skatt här och få ta del av sjukvård och så vidare.

Fördelar med juridisk hjälp

Om du tidigare inte är bekant med vad som gäller vid utlandsrekryteringar kan det vara bra att få den hjälpen från en advokat som är insatt i ämnet. Det kostar visserligen en slant men det är det värt så att du inte missar något och blir betalningsskyldig eller ännu värre; skyldig till svart arbetskraft som kan ge dig fängelse. En advokatfirma som Novum har stenkoll på vilka papper som gäller, vad ett arbetstillstånd är och hur du som företag kan dra nytta av din utländska arbetskraft utan att behöva undra över om du gjort rätt eller fel. Du har nog med ansvar som det är, så att lämna över en del av ansvaret till en kunnig kan vara ett bra drag.