Precis blivit arbetslös? Starta eget!

Har du blivit av med jobbet och funderar över vad nästa steg är? Fastna inte i dåliga mönster, utan ta tag i dina drömmar och starta eget!

Som nyligen arbetslös är det många som funderar över vad nästa steg ska vara. Ett naturligt första steg är att få A-kassa för att täcka upp utgifter till en inkomst börjar trilla in igen, men det är ingen långvarig lösning. Det är dags att ställa sig frågan, vad vill du ska vara ditt nästa jobb? För att få största möjliga frihet i vad du arbetar med kan du starta ett eget företag inom en bransch som passar dig, vilket lägger grunden för en långsiktig arbetsplats. 

Så gör du

Har du en färdig affärsidé du vill starta företag kring eller har du ingen aning om vad du vill göra? Det är två helt olika utgångslägen att starta ifrån när det kommer till att grunda en verksamhet och de måste tacklas på olika sätt. 

I ett läge där du har en färdig idé är det kritiskt att gå till botten med vad du behöver göra för att utveckla affärsidén. Om du själv besitter den kunskap eller kompetens som krävs för den tjänst eller produkt du ska utveckla krävs det bara engagemang för att komma igång. Däremot om du har en bra idé men har varken eller, då måste du utnyttja dina kontakter. Ta reda på vilka typer av företag eller personer du behöver komma i kontakt med för att utveckla din tjänst eller produkt. 

Ibland finns endast drömmen om att starta ett företag, men en affärsidé finns inte till synes. Börja med att lista dina kompetenser och formulera vad du kan göra med dessa. Tillslut kommer du hitta något område som passar just dig. Alternativt kan du fundera på vad du vill driva en verksamhet inom för område och sedan utbilda dig inom detta.

Ekonomi är bra att ha med sig i bagaget

Oavsett vilket område du kommer vara verksam inom är det alltid bra att ha grundkunskaper i ekonomi. För att vara lönsam behöver du få in pengar och saker och ting kommer alltid att kosta pengar. Inkomst och utgifter ska bokföras och oavsett om du personligen kommer sköta detta eller inte är det bra att förstå vad det innebär. Läs på!