Så satsar politikerna på jordbruket

Kriget i Ukraina och varningar om matbrist har fått många politiker att tänka till lite extra. Flera ledande politiker i landet har pratat om framtidens jordbruk och vikten av självförsörjning. Men vad ska man egentligen tänka på om man vill ge sig in i denna branschen? Det finns flera faktorer som är viktiga.

Att vara lantbrukare och ha hand om sin egen skörd är både spännande och omväxlande. Men det gäller att du hittar rätt innan du kan sätta igång. Först och främst måste du ha din egen gård och dina egna marker. Om du inte vill köpa en gård kan du också arrendera utav någon annan. Se över dina alternativ och se vad som känns rätt för dig.

Ett tufft men belönande arbete

Något du måste vara medveten om är att jordbruket inte är något 9 till 5 jobb. Du får vara beredd på långa dagar och begränsad semester. Det är också något som resten av din familj måste vara inställd på.

Det är viktigt att du införskaffar dig rätt utrustning både för att skörda och för att kunna förvara skörden på rätt sätt. Du kan hitta ett lagertält till rätt pris där du förvarar skörden innan den hämtas av försäljaren. Om grödorna inte är i bra skick kommer du inte kunna sälja dem vidare.

Ansök om bidrag

Det görs mycket för att bönder ska kunna driva sin verksamhet utan svårigheter. Särskilt EU har flera olika stödpaket och bidrag du som bonde kan ansöka om. Dessa inkluderar:

• Ekologiskt jordbruk
• Skogsbruk
• Jordbruksprodukter av hög kvalitet
Som jordbrukare kan du alltid kolla upp vilka bidrag du kan få. Många jordbrukare försöker även anpassa sig till den gröna omställningen och stå för ett hållbart lantbruk på alla sätt och vis. Med tanke på det rådande klimathotet är det något som kommer få mycket uppmärksamhet i fokus.

Politiker och bönder kommer säkerligen också se över hur vi kan producera så mycket spannmål som möjligt. Det är viktigt eftersom ingen vet vilka effekter kriget i Ukraina kommer ha på matproduktionen och lantbruket i största allmänhet. Det är något som återstår att se.